Raiteet ja autoilu sopivat yhteen

24.02.2016

Raiteet ja autoilu sopivat yhteen (24.2.2016 Länsiväylä)

Viime aikoina on puhuttu paljon raideliikenteestä, kuten metrosta, kaupunkiradan tarpeellisesta jatkeesta Espoon keskukseen ja Itäkeskuksen ja Keilaniemen välille suunnitellusta raidejokerista.  

Vaikka Espoon liikenne perustuukin pitkälti autoiluun, on hyvä, että raideliikennettä kehitetään, sillä tulevaisuutta silmälläpitäen on hyvä, että on olemassa kumipyöräliikenteestä erillään kulkevia raiteita.

Jo tälläkin hetkellä raiteilla pääsee autoa nopeammin ruuhka-aikana esimerkiksi Helsingin keskustaan ja takaisin. Ruuhkat vain pahenevat vuosi vuodelta Espoon ja pk-seudun väestön lisääntyessä. Raiteet houkuttelevat siten myös autoilijoita ainakin työmatkoilla. Raiteilla on myös selkeä kilpailukykyetu muun liikenteen seassa kulkeviin busseihin nähden.

Koska raiteet voivat olla kilpailukykyisiä autojen suhteen joillakin matkoilla, täytyy niiden kehittämiseen suhtautua vakavasti, kuten kaikissa suuremmissa läntisissä metropoleissa on jo pitkään tehty.

Liityntäpysäköinnin täytyy olla riittävää, jotta kaikki halukkaat autoilijat pääsevät näppärästi raiteille. Espoon kasvavilta pientaloalueilta ja jopa naapurikunnista riittää autoilijoita, jotka tulevat olemaan entistä halukkaampia tekemään osan matkastaan raiteilla. Jos Helsinki kehittää bulevardejaan, tulee Helsinkiin suuntautuvasta autoilusta entistä hitaampaa!

Metro- ja juna-asemien liityntäpysäköinnin tulee olla riittävää ja vastata tulevaisuuden tarpeisiin varsinkin niillä alueilla, joilla raiteille odotetaan paljon uusia autoilijoita. 

Näin ei kuitenkaan edes tällä hetkellä ole. Espoon keskuksen asema voisi vastaanottaa paljon enemmän Turuntien ruuhkia vältteleviä autoilijoita kuin mihin on tällä hetkellä varauduttu. Espoon keskuksen liityntäpysäköintiin on löydettävä uusia ratkaisuja.

Toinen murheen gryyni jo nyt on Leppävaaran liityntäpysäköinti, joka uhkaa pian olla saturaatiopisteessä.

Tulevan raidejokerin avainpysäkeillä kannattaa myös tutkia liityntäpysäköinnin määrä, sillä raidejokeri voi vetää autoilijoita Kehä I:n ruuhkien takia.

Ruuhkamaksuja en kannata, sillä ne vaikuttavat epäreilusti vähävaraisten autoiluun ja yritysten toimintaan. Ja entä jos maksurajoja joutuu ylittämään useita kertoja päivässä vaikkapa lasten harrastusten takia?

Pk-seutua ei voi verrata ruuhkamaksuja käyttävään Tukholmaan, jossa on monipuolinen raideverkosto, jota kehitetään koko ajan kovaa vauhtia. Tukholmassa on huomattavasti helpompi päästä paikasta toiseen ilman autoa! 

09.03.2022Katujen kunnossapidon resursseja on lisättävä
19.02.2022Älykkäillä investoinneilla kaupungille säästöjä ja jopa tuloja
19.05.2021Espoon kasvun täytyy olla hallittua
06.01.2021Ei liikaa korkeaa rakentamista
15.02.2018Aarnivalkean ja Jousenkaaren koulurakennuksia ei tarvitse säilyttää
22.03.2017Espooseen joustava liikenne ja autoilumyönteisyys kunniaan
02.02.2017Ruuhkamaksut taas otsikoissa
05.07.2016Korkeakouluihin pääsyyn pitäisi olla erilaisia reittejä
28.05.2016Sisäilmaongelmiin toimiva ratkaisu
24.02.2016Raiteet ja autoilu sopivat yhteen

Siirry arkistoon »