Espoossa luotava persoonallista kaupunkia

23.01.2016

Espoossa luotava persoonallista kaupunkia (Länsiväylä 23.01.2016)

Espoo on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmeninä ja kaupungin kehitys ja kasvu on ennennäkemätöntä juuri tällä hetkellä metron kehityskäytävän johdosta.

Viime vuosikymmenten kasvu on ollut pääasiassa onnistunutta ja Espoo on säilynyt viiden kaupunkikeskuksen väljästi rakennettuna luonnonläheisenä kaupunkina. Luonnonläheisyyttä Espoossa myös arvostetaan kyselyjen mukaan.

Metroasemien seudut rakentuvat nopeasti, mutta kiireestä ja taloudellisista raameista huolimatta niiden yleisilmeeseen on yhä panostettava. Nämä seudut pitää hioa loppuun asti, jotta Espoon kaupunkimaisista keskittymistä saadaan viihtyisiä, laadukkaita, mielenkiintoisia ja toisistaan erottuvia. Tällainen rakentuminen ei ole aina ollut onnistunutta viime vuosina ja Espoota on moitittu siitä. 

Espoossa täytyy voida huomata selvästi missä päin kulloinkin ollaan. Alueiden estetiikkaan on panostettava.
Kaikkien kaupunkimaisten alueiden ei tarvitse olla kuin Matinkylä, täynnä samankorkuisia neliömäisiä taloja. Historialliset tärkeät, herkät alueet ovat myös erityisen tärkeitä, jotta alueiden yleisilme säilyy ja kohentuu.

Kaupunkisuunnittelulautakunnassa olemme kiinnittäneet asiaan huomiota ja palauttaneet kaavoja usein uuteen valmisteluun. Teemme parhaamme talouden ja muiden rajoitusten ristipaineissa.

Espoon valtuusto hyväksyi vuoden 2015 lopulla Espoon kulttuuristrategian. Strategiassa on prosenttisääntö, jonka mukaan asemakaavojen rahoituksessa prosentti tulee laittaa kulttuuriin ja taiteeseen rakennettavan alueen elävöittämiseksi.  Muotoja ja materiaaleja voi käyttää rakennuksiin tässä tarkoituksessa tai näkyviä taideteoksia voi tuoda keskustoihin. Taide tässä tarkoituksessa tukee asuinalueiden omaleimaisuutta. Esimerkiksi Helsingin Arabianrantaan kilpailutetaan juuri taidetta.
Kaupunkisuunnittelulautakunta voi ottaa enemmän ohjakset käsiinsä pakottavien rakennusmääräysten suhteen, jotta tulos on kaupunkisuunnittelun tahtoa vastaava ja havainnekuvien kaltainen. 
09.03.2022Katujen kunnossapidon resursseja on lisättävä
19.02.2022Älykkäillä investoinneilla kaupungille säästöjä ja jopa tuloja
19.05.2021Espoon kasvun täytyy olla hallittua
06.01.2021Ei liikaa korkeaa rakentamista
15.02.2018Aarnivalkean ja Jousenkaaren koulurakennuksia ei tarvitse säilyttää
22.03.2017Espooseen joustava liikenne ja autoilumyönteisyys kunniaan
02.02.2017Ruuhkamaksut taas otsikoissa
05.07.2016Korkeakouluihin pääsyyn pitäisi olla erilaisia reittejä
28.05.2016Sisäilmaongelmiin toimiva ratkaisu
24.02.2016Raiteet ja autoilu sopivat yhteen

Siirry arkistoon »