Sisäilmaongelmiin toimiva ratkaisu

28.05.2016

Sisäilmaongelmiin on saatava toimiva ratkaisu (28.-29.5.2016 Länsiväylä)

Mikko Peltokorpi oli oikeassa herättäessään lisää keskustelua Espoon koulurakennusten kunnosta (LV 18.05.2016). Sisäilmaongelmat ovat vakava ikuisuusongelma niin Espoossa kuin muuallakin. Niitä on vatvottu Espoon valtuustossakin moneen otteeseen, ilman että kunnollista, kestävää ja taloudellisesti järkevää ratkaisua olisi löydetty ongelmaan. Jopa valtion tasolla on ohjelma, jonka tuloksia ei näy.

Tilanne on kestämätön, sillä joka päivä lapsia ja aikuisia viettää aikaa tiloissa, joiden huoneilmassa on myrkkyjä. Meidän leveysasteillamme lisäksi vietämme sisätiloissa suurimman osan ajastamme. Joillekin tulee tästä elinikäisiä terveysongelmia.

Jotkut poliitikkotahot esittävät tähän ratkaisuna ainaista korjausmäärärahojen lisäämistä. Ikään kuin rahaa tulisi loppumattomasta runsauden sarvesta, vaikka totuus on, että meidän kaikkien työtä tekevien veronmaksajien rahoista on kyse. Jopa lisävelan ottamista esitetään, vaikka tiedetään että valtionvelan määrä on jo kipurajoilla.

Koulujen rakentamisessa ja peruskorjaamisessa pitäisi keskittyä ongelmien ennaltaehkäisyyn.

Alusta saakka, koulut pitäisi rakentaa terveellisiksi ja turvallisiksi mahdollisimman standardisoidulla tavalla, joka tuo myös kustannussäästöjä. Paraatikouluja on jo tarpeeksi esiteltäviksi maailmalle. Espoon rakentuessa kovaa vauhtia, nämä kustannussäästöt ovat todella tarpeen, sillä kouluja on rakennettava paljon. Kun koulut on rakennettu turvallisiksi toimivan rakennusvalvonnan suojissa, ei niitä tarvitse myöskään korjata yhtä paljon kuin nykyisin. Siinä säästyy myös veronmaksajien rahaa.

On tosissaan pureuduttava kysymykseen vastuun kantamisesta. Mikko Peltokorvenkin mielestä suurin ongelma on siinä, että rakennuttamisessa kokonaisketju ei ole kenenkään vastuulla. Aivan kuten Espoon veronmaksajien rahankäyttökään ei ole kenenkään vastuulla, sillä virkavastuu ilman sanktioita ei merkitse mitään. Siksi yhtiöittäminen, rahastomalli tai vastaavat kuten myös elinkaarimalli täytyisi pitää varteenotettavina vaihtoehtoina vastuun saamiseksi jonkun tahon harteille, tahon, joka pitää huolta koko rakennuttamisen ketjusta, suojatakseen siten omaa pääomaansa.

09.03.2022Katujen kunnossapidon resursseja on lisättävä
19.02.2022Älykkäillä investoinneilla kaupungille säästöjä ja jopa tuloja
19.05.2021Espoon kasvun täytyy olla hallittua
06.01.2021Ei liikaa korkeaa rakentamista
15.02.2018Aarnivalkean ja Jousenkaaren koulurakennuksia ei tarvitse säilyttää
22.03.2017Espooseen joustava liikenne ja autoilumyönteisyys kunniaan
02.02.2017Ruuhkamaksut taas otsikoissa
05.07.2016Korkeakouluihin pääsyyn pitäisi olla erilaisia reittejä
28.05.2016Sisäilmaongelmiin toimiva ratkaisu
24.02.2016Raiteet ja autoilu sopivat yhteen

Siirry arkistoon »