Autopaikka- ja pysäköintipommi kytee Espoossa

16.03.2013

Autopaikka- ja pysäköintipommi kytee Espoossa (16.-17.3.2013 Länsiväylä)

Etelä-Espoossa on tekeillä uusia, hienoja asemakaavoja, kuten Jousenpuisto ja Finnoo, joihin on tarkoitus asuttaa paljon ihmisiä. On hienoa työskennellä niiden parissa, sillä ne ovat esteettisesti hyvin suunniteltuja alueita. Erityisesti Finnoosta on tarkoitus luoda omanlainen, futuristinen asuin- ja työpaikka-alue. Siellä olevan lintukosteikon kupeesta voisi jopa tulla, kiinalaisen esimerkin tapaan, rauhallinen keidas veden ylittävine pikku siltoineen.

Uutta ilmettä Espoolle luovaa rohkeaa, korkeisiin rakennuksiin ja kontrasteihinkin nojaavaa kaavoitusta voi vain kannustaa, sillä haluaahan Espoo, sen eteläisiltä osiltaan, profiloitua teknologian edelläkävijäkaupunkina.

Väestömäärän kasvua haetaan erityisesti tulevan metron asemien ympäristöön, jotta metro saataisiin kannattavaksi. Vastaavasti riittävien autopaikkojen turvaaminen on ollut ongelmallista, tukeutuen osittain ajatukseen, että metron käyttö korvaisi pitkälti autoilun. On vedottu myös auto- ja pysäköintipaikkojen rakentamisen kalleuteen.

Riittävien autopaikkojen puute on ollut yleisemminkin ongelma Espoossa viime vuosina, ja asukkaat esimerkiksi Suurpellossa ja Haapaniemessä ovat valittaneet siitä. Autopaikkoja tehdään minimitarpeeseen ja esimerkiksi kyläilemässä käyvät vieraat löytävät helposti parkkisakon lähtiessään. Jossain paikoissa, kuten Tapiolassa, asuntokauppa on nihkeää johtuen pysäköintipaikkojen puutteesta.

Halutaanko meistä tehdä erakkoja ja muutenkin sellaisia autottomia, joilla ei ainakaan ole asiaa Kehä III:n kodinkone- ja huonekaluliikkeisiin, joiden ei tarvitse mennä autolla paikkaan, jonne julkisilla meno kestää kuitenkin tunnin kauemmin, tai jotka eivät koskaan aja omalla autolla esimerkiksi hiihtokeskukseen tai mökille? Tehdäänko meistä sellaisia, joiden ei koskaan tarvitse kuskata lapsia harrastuksiin tai jotka eivät käy iltaisin kyläilemässä, koska matkanteko kestää aivan liian kauan tai koska bussit ovat jo lopettaneet liikennöinnin? Kuinka moni autoton espoolainen käy tapaamassa ystäviään esimerkiksi Vantaalla? Ei varmaan usein ainakaan.

Vaikka metro tulee Espooseen, ei se tarkoita sitä, että ainoastaan sitä käytetään kulkuvälineenä. Jos metropätkää tai busseja käytetään työmatkoilla, tarvitaan autoa usein muuhun tarkoitukseen.

Parkkipaikkojen järjestämiseen täytyy löytyä tahtoa. Ei ole välttämätöntä, että autot lakaistaan maan alle kalliisti, vaan ne täytyy sovittaa katukuvaan vaikkapa edullisemmilla maanpäällisillä pysäköintirakennuksilla ja katupysäköinnillä. Pysäköinnin hankaluus Espoossa, asumisen kalleuden kanssa, voi johtaa ei-toivottuun lopputulokseen.

Myös liityntäpysäköintipaikkoja on oltava riittävästi tulevaisuuden käyttömäärät huomioiden - ei minimimääriä kuten nyt.

09.03.2022Katujen kunnossapidon resursseja on lisättävä
19.02.2022Älykkäillä investoinneilla kaupungille säästöjä ja jopa tuloja
19.05.2021Espoon kasvun täytyy olla hallittua
06.01.2021Ei liikaa korkeaa rakentamista
15.02.2018Aarnivalkean ja Jousenkaaren koulurakennuksia ei tarvitse säilyttää
22.03.2017Espooseen joustava liikenne ja autoilumyönteisyys kunniaan
02.02.2017Ruuhkamaksut taas otsikoissa
05.07.2016Korkeakouluihin pääsyyn pitäisi olla erilaisia reittejä
28.05.2016Sisäilmaongelmiin toimiva ratkaisu
24.02.2016Raiteet ja autoilu sopivat yhteen

Siirry arkistoon »