Espooseen joustava liikenne ja autoilumyönteisyys kunniaan

22.03.2017

Espooseen joustava liikenne ja autoilumyönteisyys kunniaan
(Länsiväylä 22.03.2017)

Espoota rakennetaan voimakkaasti näinä aikoina. Varsinkin metroasemien yhteyteen asuntoja kaavoitetaan voimakkaasti.

Sen lisäksi, että pidämme kiinni asuinalueiden omaleimaisuudesta, kaikessa tässä hypessä täytyy muistaa se, että ihmiset liikkuvat jatkuvasti paikasta toiseen monesta syystä. Liikkumisen joustavuudesta ja valinnanvapaudesta täytyy pitää kiinni ja ne täytyy huomioida kaupunkisuunnittelussa.

Auto on Espoon kaltaisessa kaupungissa loistava ja näppärä sääsuojattu kulkuväline. Vaikka autolla ei tehtäisikään kaikkia matkoja, täytyy pysäköintipaikoille varata tarpeeksi tilaa. Auton vuokrauksella on markkinansa, ja sillä on varaa hieman kehittyä. Itsestään kulkevia autoja en odottaisi lähitulevaisuudessa - jos koskaan - meidän leveysasteillemme.

Kumipyöräliikenteestä erillään kulkevia raiteita täytyy myös olla kehittyvässä kaupungissa, jossa tiet ruuhkautuvat yhä enemmän. Emmehän halua rakentaa joka puolelle nelikaistaisia teitä rumine meluvalleineen ja kauas kantautuvine meluongelmineen. Raiteet tulevat olemaan kilpailukykyinen vaihtoehto tietyille matkoille - vaikka uusien raiteiden tulo Espooseen voikin kestää. 

Viisikeskuksinen Espoo on kuitenkin kaupunkirakenteeltaan sellainen, että jokaisen lähellä ei voi olla raide- tai bussipysäkkiä viemässä nopeasti pisteestä A pisteeseen B. Puhumattakaan silloin kun lähdetään kaupungin ulkopuolelle.

Polkupyöräkään ei ole ratkaisu liikennesuunnittelussa kaupungissa, jossa on ankara ilmasto puolet vuodesta ja paljon korkeuseroja. Tasaisista, lempeämmän ilmaston omaavista maista ei voi tuoda polkupyöräideologiaa tällaiseen paikkaan. Me emme voi elää utopian mukaan.

Kannattaa myös huomioida, että polkupyöräilyn esimerkkimaassa Hollannissa luodaan uusia kaupunkeja jopa suuremmalla pysäköintipaikkamäärällä kuin Espoossa! Hollannin vierailulla syyksi kuulimme sen, että kaupunkilaiset tarvitsevat autoa menoihinsa lähinnä kaupungin ulkopuolella ja myös vaativat tarpeeksi pysäköintipaikkoja.

Haluan olla vaikuttamassa siihen, että auto pidetään vahvasti mukana Espoon kaupunkisuunnittelussa, viihtyisää, esteettistä ja elinvoimaista kaupunkia luoden.

Ulla Palomäki
Kaupunginvaltuutettu (kok.)
Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen
Kuntavaaliehdokas

09.03.2022Katujen kunnossapidon resursseja on lisättävä
19.02.2022Älykkäillä investoinneilla kaupungille säästöjä ja jopa tuloja
19.05.2021Espoon kasvun täytyy olla hallittua
06.01.2021Ei liikaa korkeaa rakentamista
15.02.2018Aarnivalkean ja Jousenkaaren koulurakennuksia ei tarvitse säilyttää
22.03.2017Espooseen joustava liikenne ja autoilumyönteisyys kunniaan
02.02.2017Ruuhkamaksut taas otsikoissa
05.07.2016Korkeakouluihin pääsyyn pitäisi olla erilaisia reittejä
28.05.2016Sisäilmaongelmiin toimiva ratkaisu
24.02.2016Raiteet ja autoilu sopivat yhteen

Siirry arkistoon »